Hyvä vuokratapa

Handboken God hyressed är förnyad

Hyrningens spelregler har moderniserats

13.03.2018
Organisationer som representerar hyresgäster, hyresvärdar, förmedlare och disponentskap har tillsammans gett ut handboken God hyressed för att främja ett fungerande hyresförhållande. Handboken publicerades första gången år 2003 och har sedan dess reviderats år 2008 och nu igen på uppdrag av en ännu större sammanslutning av föreningar och förbund.

Syftet med God hyressed är att skapa ett problemfritt och fungerande hyresförhållande, ge råd hur det kontinuerligt sköts samt hur det avslutas på ett korrekt sätt. Handboken berör, förutom hela hyresförhållandets livscykel, även främjandet av goda grannförhållanden samt bidra till en trivsam bostadsmiljö.

Anvisningarna tar i beaktande de verksamhetsförändringar som skett de senaste åren på hyresmarknaden, såsom delningsekonomi och de nya inkvarteringstjänsternas inverkan på hyresförhållanden. Därtill görs hyresavtal allt oftare på nätet och betydelsen av det material som finns tillgängligt online betonas.

Informationsbyte har blivit allt viktigare och olika former av samboende allt vanligare, därför betonar handboken vikten av en öppen och bra kommunikation i hyresförhållandet samt spelreglerna för de nya boendeformerna. Arbetsgruppen som färdigställt handboken God hyressed har även funnit det viktigt att lyfta fram frågor som kan uppstå i samband med uppsägning av hyresförhållandet samt om bostadens skick och eventuella renoveringar.

De 10 organisationerna som har utarbetat handboken rekommenderar att den följs i synnerhet då det i hyresförhållandet uppstår situationer som parterna inte i förväg har avtalat något om.
I ett hyresavtal betonas speciellt avtalsparternas förtroende gentemot varandra och med hjälp av handboken kan hyresvärdar och hyresgäster förebygga problem genom att på förhand komma överens om förfaringssätten.

Guiden finns tillsvidare enbart på finska. Läs Hyvä vuokratapa 2018 -opas

God hyressed har utarbetats av RAKLI rf, Finlands Hyresvärdar rf, Vuokralaiset VKL ry, Finlands Fastighetsmäklare rf, Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry, Finlands Fastighetsförbund rf, Boende Förbundet rf, Finlands fastighetsförvaltningsförbund rf, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry och Främjarna av hyresboende till rimligt pris – KOVA rf.